A+ R A-
Welcome, Guest
Username Password: Remember me

Σωστό μεγεθός fin?
(1 viewing) (1) Guest

TOPIC: Σωστό μεγεθός fin?

Σωστό μεγεθός fin? 22 Jul 2010 00:47 #135285

• fenizol
  • Senior Boarder
Καλησπέρα,

έχω ένα σκάφος 130 λτ με φιν 42 εκ, το οποίο το χρησιμοποιώ με τα δύο πανιά που έχω μεγέθους 5,3 και 6,4.

Σκοπεύω να πάρω δύο ακόμα πανιά, 4,2 και 4,7, καθώς θα πάω στον κουρεμένο στην κρήτη, όπου παίζουν καθημερινά γύρω στα 6 bfr.

η ερώτησηε είναι αν το 42 εκ. φιν είναι πολύ μεγάλο για τα δύο αυτά πανιά. θα έχω πρόβλημα στη συμπεριφορά του σκάφους? Αν ναι, ποιο είναι το σωστό μέγεθος φιν για αυτά τα πανιά? 38, 36 ή ακόμα μικρότερο?

Ευχαριστώ!

Απ:Σωστό μεγεθός fin? 22 Jul 2010 00:52 #135286

• wave_ride
  • NOW ONLINE
  • Gold Boarder
Για 6 + bf πρεπει να αλλαξεις σκάφος όχι φινακι
Its just a job. Grass grows, birds fly, waves pound the sand. I beat people up.<br />Muhammad Ali<br /><br />oo/&nbsp; &nbsp; oo/

Απ:Σωστό μεγεθός fin? 22 Jul 2010 01:33 #135292

• AlexS
  • Senior Boarder
Για τον κουρεμένο θέλεις σίγουρα μικρότερο σκάφος (90 λιτρα ίσως και λιγότερα αν είσαι κάτω από 75 κιλά) και τις αντίστοιχες ικανότητες (waterstart/decent jibing)καθώς φυσάει πολύ. Εκτός αν είσαι 100+ κιλά με 130 λίτρα θα ευχαριστηθείς το πολύ μια μέρα από τις διακοπές σου που στον Κουρεμένο θα έχει 4 μποφώρ (σπανιο φαινόμενο). Αλλιώς θα είσαι συνέχεια over.

Fin 42 εκ είναι ήδη πολύ μεγάλο για το 5.3 πανί σου, να μην σου πω και για το 6.4, εκτός αν είσαι πολλά κιλα (μάλλον 35cm είναι μια λογική επιλογή). Για 4.7 και 4.2 πανί θέλεις πολύ μικρότερο fin (κάτω από 30cm) και όπως αναφέρθηκε μικρότερο σκάφος.

Το 42 cm fin σου είναι για πανια 7μ+ που ταιριάζουν και με το σκάφος σου.

hope this helps

Απ:Σωστό μεγεθός fin? 22 Jul 2010 01:50 #135293

• fenizol
  • Senior Boarder
Είμαι 88 κιλά αλλά δεν είμαι σε επίπεδο για μικρότερο σκάφος. Κι αυτό που έχω φέτος το πήρα, οπότε μάλλον θα την βγάλω καρα-over στον κουρεμένο, γιατί έχω ήδη κλείσει εισιτήρια, πλοία, ξενοδοχεία και θα σερφάρω ότι και να γίνει!

Απλά για να καταλάβω, με 6 bfr και με μικρο πανί, έστω και με 130 λτ σκάφος, δε μπορεί κάποιος να σερφάρει? χρειάζεται απαραίτητα μικρότερο σκάφος? δηλαδή ο κουρεμένος είναι υποχρεωτικά για >100 λτ σκάφος σε συνθήκες 6 bfr?

Απ:Σωστό μεγεθός fin? 22 Jul 2010 02:31 #135295

• AlexS
  • Senior Boarder
Like your go for it attitude!

Μπορείς να σερφάρεις με μεγάλο σκάφος/μικρό πανί απλώς θα ταλαιπωρηθείς γιατί δεν θα έχεις control στον πολύ αέρα. Αν είσαι 88 κιλά το 4.2 δεν το χρειάζεσαι κατά τη γνώμη μου. θεωρητικά θα το χρειαζόσουν στα 7+ μποφώρ αλλά λόγω επιπέδου όταν δεις στον κουρεμένο τη θάλασσα να αφρίζει και όλοι να μπαίνουν με πανια κάτω από 4.5-5 απλά μην μπεις.

Πάρε πάντως ένα fin 32-34 cm και ένα 4.7 που 8α σου χρειαστεί για το επόμενο μικρό σου σκάφος and go for it.

Επίσης στον κουρεμένο υπάρχει ένα club (freak surf) από όπου μπορείς να νοικιάσεις μικρότερο σκάφος αν εξελιχθεί η τεχνική σου και να αποθηκεύσεις το σκάφος σου και πανιά τριμαρισμένα για σχετικά λίγα χρήματα www.freak-surf.com/surf-equipment-and-prices/. Το καλό αν αποθηκεύσεις το σκάφος σου με αυτούς είναι ότι θα σε προσέχουν και θα σε μαζέψουν με φουσκωτό αν χρειαστεί (πιθανόν αν δεν είσαι σε επίπεδο για μικρό σκάφος ή/και τα όρτσα σου πάσχουν). Αυτό έκανα κι εγώ τα δύο καλοκαίρια που πήγα εκεί για να μην κουβαλάω και τριμάρω πράγματα κάθε μέρα και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο αν σπάσει τίποτα.

Στον κουρεμένο θα περάσεις καλά, έχει εγγυημένο αέρα, καλό φαγητό μεγάλη πίστα, απλώς απέφυγε τις ώρες (συνήθως 2-5) που βάζει κι άλλο αέρα που θα σε ταλαιπωρήσει και θα πιείς πολύ νερό χωρίς να βελτιώσεις την τεχνική σου. Τα πρωινά (9-11) και κυρίως μετά τις 5 το απόγευμα ο άερας πέφτει (κάπως). Επίσης ο αέρας είναι side-οff shore οπότε μην ανοίγεσαι πολύ. Μέχρι το ύψος του λιμενοβραχίονα το πολύ πίσω. Ευκαιρία να μάθεις waterstart (ό,τι πιο αναγκαίο στο windsurf - saves lives).

Good luck!

Απ:Σωστό μεγεθός fin? 22 Jul 2010 03:06 #135298

• champ
  • dealer
Κατω απο 38αρι φινακι με τπτ..Δεν θα πλαναρει το σκαφος η' οταν πλαναρει θα τρως πολυ spin out...
Time to create page: 0.23 seconds

Online Users

follow us